2016/01/25

Øvestemmer mm til Bernstein-koncerten

Link til øvestemmer: http://akademisk.kor.dk/medlemmer/bernstein (download bernstein.zip).

Der er nu mulighed for at øve på stemmer til Bernstein-koncerten. Både Kaddish og Chichester Psalms er til rådighed. Du kan øve enten direkte fra internettet eller på din egen maskine. På siden med øvestemmer finder du også links til udtale, oversættelser og YouTube indspilninger..

Husk, at du også kan lave din egen øve-cd eller mp3.

Internet:
Gå til adressen for øvestemmer (se ovenfor) og klik på din stemme i den sats, du vil øve, så kommer din stemme med resten af koret dæmpet i baggrunden plus i nogle tilfælde et elektronisk akkompagnement.
Du kan vælge, hvilken stemme du ønsker fremhævet, og nedenfor kan du se, hvordan du selv kan fremhæve en stemme og starte fra en bestemt takt under afspilningen på din egen computer.
Hvis du har problemer med at afspille midi-filerne online kan det måske hjælpe at installere QuickTime fra http://www.apple.com/quicktime/.

Hjemme:
Du kan downloade alle de midifiler, der indeholder de forskellige øvestemmer, fra download-adressen, som du finder ovenfor. Når du har udpakket dem på din egen computer, kan du afspille dem uden at være online.

Hvis du mangler et program til at udpakke indholdet af zip-filen, kan jeg anbefale IZArc, hvis setup-program du kan downloade fra http://akademisk.kor.dk/medlemmer/tools/IZArc4.1.2.exe. Download programmet ved at højrekilkke på linket og vælge "Gem destination som". Du kan måske finde en nyere version på http://www.izarc.org/.

Du får allermest ud af den downloadede musik, hvis du spiller den gennem et af de følgende gratis programmer. De er lidt forskellige, så vælg efter, hvilke fordele der er vigtigst for dig.

Fremhæv din egen stemme og start hvor du vil
MidiPlay er et gratis afspilleprogram, specielt beregnet til øvebrug, som du kan downloade fra http://chrishills.org.uk/ChrisHills/midiplay/. I dette program kan du fremhæve den eller de stemmer, du ønsker, du kan regulere afspilningens tempo og tonehøjde, og du kan starte hvor i satsen du ønsker. Med MidiPlay kan du åbne midi-filer, enten i programmets playlist eller ved at trække og slippe en midi-fil ind på det åbne program. Programmet kan også vise noder til musikken i takt med at den afspilles. Det behøver ikke at blive installeret, du kører bare det downloadede program som det er.

Se noderne, mens du hører øvestemmerne
- NoteWorthy Player, hvis setup-program du kan downloade fra http://akademisk.kor.dk/medlemmer/tools/nwpsetup.exe. vil vise dig noderne på skærmen, mens du hører både din egen stemme og akkompagnementet. Når du har installeret dette program, kan du bruge det til at åbne midi-filer, enten med programmets File - Open menu, eller ved at trække og slippe en midi-fil ind på den åbne NoteWorthy Player.

For Mac-brugere og andre interesserede
- Sibelius, hvis gratis demo-setup-program du kan downloade fra http://www.sibelius.com. vil også vise dig noderne på skærmen, mens du hører både din egen stemme og akkompagnementet. Når du har installeret dette program, kan du også redigere musikken - du kan bare ikke gemme resultatet i demo-versionen.

Tips:
Øvemusikken er, hvor den er flerstemmig, indspillet i stereo. Med computerens lydindstillinger (åbnes normalt med en lille højttalerknap ved siden af uret i bunden af skærmen) kan du panorere lydbilledet mod højre og venstre, så du selv kan justere balancen.

God fornøjelse,
Werner

Ingen kommentarer: